Med sitt höga läge och naturliga omgivningar av sjö och skog, har Hindås sedan förra seklets början varit en populär turist-, sport- och friluftsort. Här har både kungligheter och blivande världsstjärnor i fotboll huserat och bidragit till en levande historia.

 

SVUNNEN TID Hindås har en lång tradition som turist-, sport- och friluftsort. På den plats Hjortviken Konferens ligger låg tidigare Hindås Turisthotell och Sanatorium. En ståtlig byggnad, uppförd 1906, som vid flera tillfällen besöktes av kung Gustav V. Det gamla hotellet brann dock ner en kall vinternatt i februari 1935. Den byggnaden som hotellet huserar i idag uppfördes 1937, i funkisstil. 

Med sitt läge och naturliga omgivningar av sjöar och relativt höga höjder var Hindås ett centrum för vintersporter. Här tävlade man i isjakt på sjön och i backhoppning så sent som i slutet av 1960-talet.  

VM 1958 Ett år som fotbollsälskare minns är 1958. Det gäller i högsta grad de som minns Hindås den sommaren då fotbolls VM hölls i Göteborg. I samma anläggning som du konfererar var då det Brasilianska fotbollslandslaget inkvarterade. Ett lag med storheter som Garrincha, bröderna Santos och inte minst en 17-årig blivande världsartist; Pelé.

Det är nu drygt 50 år sedan Brasilien vann VM-guld för första gången och blev ett begrepp i fotbollssammanhang. Ett ganska okänt land trädde fram och gjorde det ingen gjort förut (och inte sedan dess heller) – tog VM-guld i fotboll på en annan kontinent. Hindås är ett begrepp i Brasilen.

Hela våren 2008 hade vi en strid ström av journalister hos oss, framför allt från Brasilien, som gick i Pelé och Garrinchas fotspår. Höjdpunkten det året för dessa fotbollsentusiaster var såklart den 29 juni då 2008-års EM-final avgjordes, på dagen 50 år efter finalen på Råsunda 1958 då Brasilien besegrade Sverige med 5 – 2.

Även om Hindås idag inte är centrum för backhoppning och fotboll, så finns här en tradition som vi är stolta över och en naturlig omgivning som inbjuder till friluftsliv och aktiviteter som komplement till en bra konferens! Hjortviken Konferens – en frisk konferens i Hindås!

VM 1958 Didi Pelé Vava  hjortviken

KÄLLA:Hindåsbygden i tid och rum
Larsson, B (2001)

FOTO: Rolf Ohlson